10 Kasım 2011 Perşembe

Edebiyat Müze Kütüphanesi'nin Dördüncüsü, İstanbul'da 12 Kasım 2011 Cumartesi Günü Açılıyor.


Edebiyat Müze Kütüphanesi'nin Dördüncüsü,
İstanbul'da 12 Kasım 2011 Cumartesi Günü Açılıyor.

İlki 12 Mart 2011 tarihinde Ankara'da "Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi" adıyla, ikincisi 27 Mart 2011 tarihinde "Adana'da Karacaoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesi" adıyla, üçüncüsü 1 Haziran 2011 tarihinde "Diyarbakır'da Ahmet Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi" adıyla açılan, Edebiyat Müze Kütüphanelerinin dördüncüsü İstanbul'da "Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi"adıyla, 12 Kasım 2011 Cumartesi günü saat 16.00'da gerçekleşecek törenle açılacak.

Osmanlı sultanlarının, alayları seyretmesi için inşa edilen tarihi Alay Köşkü, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yurt genelinde başlatılan Edebiyat Müzeleri Projesi kapsamında,
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi olarak yeniden düzenlendi.

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi'nde, aralarında Ahmet Hamdi Tanpınar, Yahya Kemal, Necip Fazıl Kısakürek, Nedim, Orhan Pamuk, Nâzım Hikmet'in büstleri ve özgeçmişlerini anlatan köşeler yer alacak.
Ayrıca kütüphanede 7 binden fazla kitap, 100'den fazla edebiyat ve estetik konulu dergi bulunacak.
İki katlı binanın üst katı kütüphane ve müze olarak, giriş katı ise edebiyatçılar kahvesi olarak hizmet verecek.
Binada, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yayımladığı kitapların satış bölümü de yer alacak.
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi 12 Kasım 2011 Cumartesi günü saat 16.00'da Kültür ve Turizm Bakanı sayın Ertuğrul Günay tarafından hizmete açılacak.
Tüm Kitap, Kütüphane, Edebiyat ve Müze tutkunları, açılış törenine davetlidir.

Açılış Programı:

16.00 Açılış Konuşmaları
Doğan Hızlan (Gazeteci-Yazar)
Prof. Dr. Onur Bilge Kula (Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü)
Ertuğrul Günay (T.C. Kültür ve Turizm Bakanı)

16.45 Piyano Dinletisi
Gülsin Onay (Piyanist-Devlet Sanatçısı)

17.15 Açılış Kokteyli

Adres: Gülhane Parkı İçi Sultanahmet Girişi/Alayköşkü -Sultanahmet-İSTANBUL

Edebiyat Müze Kütüphaneleri'nin Amaçları:

-Bulundukları il ve çevre illerde doğmuş ya da uzun yıllar yaşamış, yöreyle bütünleşmiş yazarların eserleri ve kendileri hakkında yazılmış çalışmalardan oluşturulmuş özel koleksiyonlardır.
-O yörede üretilmiş yazma eserlerin tıpkıbasımları, yazarlara ait objelerin (kalem, daktilo..) yer alacağı kültürel mekanlardır.
-Edebiyat üretiminin özendirilmesi amaçlanmaktadır.
-Yazar, yayımcı, okuyucu, eleştirmen, çevirmen gibi edebiyatla ilgili toplulukların iletişiminin gerçekleştiği mekanlar olarak düşünülmektedir.
-Edebiyat, sanat, kültür gibi konularda söyleşi, toplantı, etkinlik düzenlenmesi hedeflenmektedir.
-Edebiyat Müze Kütüphaneleri il halk kütüphanelerine bağlı çalışmaktadır.
-Bulundukları ilin kültürel dokusunu ve mimari özelliklerini yansıtan bağımsız binalarda kurulmuş-kurulmaktadır.
-İl Halk Kütüphanelerine bağlı olarak çalışan Edebiyat Müze Kütüphaneleri hafta içi her gün açık olup, ücretsiz yararlanılmaktadır.

Açılış ve Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için aşağıdaki linki tıkayınız.
http://www.kygm.gov.tr/belge/1-96670/istanbul-ahmet-hamdi-tanpinar-edebiyat-muze-kutuphanesi-.html

....

Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı
Okul Kütüphanecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi
Aydın İleri

Gsm: 0535 896 53 36

1 Kasım 2011 Salı

İSTANBUL KİTAP FUARI 30 YAŞINDA!


İstanbul Kitap Fuarı 12 Kasım 2011 Cumartesi günü 30. kez kapılarını kitap severlere açacak.

Kuruluşumuz TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile 12-20 Kasım 2011 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi- Büyükçekmece’de düzenlenecek olan 30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 600 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı, 200 etkinlik ve yüzlerce imza ile kapılarını kitapseverlere açmaya hazırlanıyor. Açılışını Mısır ve Türkiye’nin kültür bakanlarının yapacağı İstanbul Kitap Fuarı’na yurt dışından 35 ülkeden yayınevleri, telif ajansları ve konuk yazarlar katılacak.


30. Yılında Fuarın Onur Yazarı; Ferit Edgü

Onur yazarının Ferit Edgü olduğu ve ana temanın “Umut: düş mü, Gerçek mi?” olarak belirlendiği kitap fuarı otuzuncu yılında 20 konuk yazar, yüzlerce imza günü ve tematik etkinliklerle kapılarını açıyor.

Konuk Ülke: Mısır

Bu sene fuarın ilk dört günü,12-15 Kasım 2011, açık kalacak Uluslararası Salon kapsamında Mısır Onur Konuğu olarak yer alacak. Mısır’dan yaklaşık 25 yayınevinin katılımıyla düzenlenecek konuk ülke etkinlikleri kapsamında Mısır’ın sinemadan edebiyata kültür tarihine uzanan etkinlikler gerçekleştirilecektir. Necip Mahfuz’un 100. doğum yılı paneli ve konuk yazarların katılacağı söyleşiler ve imza günleri Onur Konuğu etkinlikleri arasında.

Onur konuğu Mısır etkinlikleri kapsamında Gamal Gitani, Ibrahim Aslan, Yusuf Zidane, Mohammed Salmawy, Mai Khaled, Ahmed El Shahawy fuarın konukları arasında. Mısır etkinlikleri kapsamında modern Mısır sinemasının seçkin örnekleri “Mısır Film Günleri” ile izleyicilerin beğenisine sunulacaktır.

Açılış günü 12 Kasım 2011 Cumartesi günü ise Mısır’dan folklorik danslarını icra etmek üzere National Dance Troupe ekibi dans gösterilerini sunacaklar.

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda Umut teması, Onur Yazarı Ferit Edgü, Çocuk Edebiyatı ve Yazarların Katılımıyla Okuma Saati ve Söyleşiler, Göç’ün 50. Yılı ve Yayıncılık Sektörü Profesyonel Buluşmalar başlıkları altında 200 etkinlik gerçekleştirilecektir.

Uluslararası Salon ve Telif Ajansları Özel Bölümü

Yurt dışından çok sayıda yayınevi fuarın ilk dört günü 12-15 Kasım 2011 tarihleri arasında 10 nolu salonda yer alacak. Bu sene 35 ülkeden yayıncıların katılacağı uluslararası salonda: Almanya, Azerbaycan, Arnavutluk, Fransa, Hollanda, Hindistan, İngiltere, İran, İtalya, İspanya, Küba, Mısır, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan ve Yunanistan’dan yayınevleri bulunuyor. Ayrıca bağımsız edebiyat topluluğu LAF (Literature Across Frontiers) bünyesinde ise 24 ülkeden bağımsız yayıncı, edebiyat topluluğu ve kültür merkezi yer alıyor.

Telif Ajansları özel bölümünde ise Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya, Norveç ve Rusya’dan önde gelen telif ajanları katılacak. Ajanslar dört gün süresince yayıncılarla bir araya gelerek profesyonel buluşmalar gerçekleştirecek.


30. Yılda Uluslararası Konuk Yazarlar


İstanbul Kitap Fuarı 30. yılında birbirinden değerli isimleri ağırlayacak. Fuarın konukları arasında İspanyol edebiyatının yaşayan en önemli isimlerinden biri olan Eduardo Mendoza, siyaset bilimci Michael Hardt, 68 hareketinin Almanya’daki isimlerinden Uwe Timm, Fransa’dan Mathias Enard ve David Boratav, İspanya’dan Nuria Amat, gazeteci Robert Fisk, Romanya Prensi Radu, Romanya’dan Irina Horea, Grete Tartler, Pavel Gheo Prose, Emin Emel, çocuk edebiyatının değerli isimleri Brigitte Labbé, John Boyne ve Oscar Brenefier fuarın konukları arasındadır.


Çok Satan Kitapların Yazarları İstanbul Kitap Fuarı’nda Okurlarıyla Buluşacak.

Türkiye’de uzun zaman çok satan kitaplar listesinde yer bulan korku gerilim kitaplarının yazarı Tess Geritsen ilk kez İstanbul Kitap Fuarı’nda okurlarıyla bir söyleşi ve imza gününde buluşacak. Gerilim kitapları meraklıları için fuarın bir diğer önemli konuklarından biri de Simon Beckett. Beckett 18 ve 19 Kasım tarihlerinde fuarda imza günüyle okurlarıyla buluşacak.

Kitap Fuarı’nın Sergileri

İstanbul Kitap Fuarı 30. yılı dolayısıyla tüm kitapseverleri fuar geçmişine tanıklık etmeye davet ediyor. “Tüyap Kitap’ın Otuz Yılı” Sergisi kitap fuarının geçmişten bugüne Onur yazarları görselleri, fuar için hazırlanan kitaplar, kataloglar, fotoğraflar, afişler, dön kartlar, kitap ayraçları, davetiyeler ve broşürlerden oluşuyor.

Onur Konuğu Mısır kapsamında Turkuaz Sahaf’ın Koleksiyonu’ndan çıkarılan kitaplardan oluşan Kahire - Bulak Sergisi okurlarla buluşacak. Aynı alanda Turkuaz Sahaf’ın koleksiyonundan “Mısır’da Basılan Türkiye Hakkında Ermenice Kitaplar” sergisi de fuar süresince ziyaret edilebilir. Fuardaki bir diğer sergi ise dört Ordu doğumlu sanatçı; Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Emin Öztürk, Sadık Karamustafa ve Uğurcan Ataoğlu’nın grafik ve ilüstrasyonlarından oluşan “İstanbul’dan ORDU’DAN İstanbul” adlı sergi ile karşımıza çıkıyor.

Kitap Fuarını Sosyal Medya’dan Takip Edebilirsiniz.

Kitap fuarıyla ilgili en güncel haberleri, konuk yazarları, katılımcı yayınevlerini, imza günleri ve etkinlik programıyla ilgili her türlü güncel haberi www.facebook.com/istanbulkitapfuari ve www.twitter.com/kitapfuari üzerinden takip edebilirsiniz.

Bir Hatırlatma: Kitap Fuarı Ziyaret Saatleri Değişti.

30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı hafta içi günlerde öğrenci ve okulların fuarı daha rahat ziyaret edebilmeleri için kapılarını bir saat erken açacak. Kitap fuarı, hafta içi 10.00-19.00 saatleri arasında, hafta sonu ise geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 11.00-20.00 saatlerinde ziyaret edilebilir. İstanbul Kitap Fuarı, kapanış günü olan 20 Kasım 2011 Pazar akşamı ise 19.00’da sona erecek.