20 Şubat 2012 Pazartesi

Shakespeare Okumanın Yaşı Yok


Shakespeare Okumanın Yaşı Yok

İngiliz tiyatrosunun başlıca temsilcisi olan Shakespeare, dünyada adından çok söz edilmiş, en çok sahnelenmiş ve yorumlanmış, yabancı dillere en çok çevrilmiş, tiyatronun adeta ''simgesi'' olmuştur. Kendisinden sonra yazılan oyunlara ve diğer edebi eserlere kaynaklık etmiş yazdığı her eserinin ardından kitaplar dolusu yazılar yazılmış Shakespeare, 26 Nisan 1564’de Stratford-Upon-Avon’da doğmuş, 23 Nisan 1616 doğduğu şehirde yaşama veda etmiştir.
400 yıl önce yazdıklarıyla adından bugün bile sıkça söz ettiren, dünyanın birçok tiyatro sahnesinde oyunları halen sahnelen ölümsüz edebiyat ustasının klasik eserleri çocuklar için uyarlanarak öyküleştirilerek, ünlü yazar-çizer Tony Ross tarafından resimlenerek okurların beğenisine sunulmuş.
17 kitaplık çocuklar için Shakespeare uyarlamalarının ilk 6 kitabı Çizmeli Kedi Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılmış. Anne babalar ve öğretmenlerin yoğun ilgisiyle karşılanan Çocuklar için Shakespeare kitapları serisinin diğer kitapları 2012 yılında raflardaki yerini alacağı yayınevi tarafından okurlara müjdeleniyor.

Yayınlanan ilk 6 kitap: Hamlet, Romeo ve Juliet, Bir Yaz Gecesi Rüyası, Antonius ve Kleopatra, Venedik Taciri, III. Richard.

Romeo ve Juliet/Shakespeare-Çizmeli Kedi Yayınları
Yeni Başlayanlar İçin Romeo ve Juliet
Genç okurlar için keyifli bir Shakespeare başlangıcı olacak kitaplardan biri, Romeo ve Juliet’in konusu her akşam evimizde renkli camın karşında izlediğimiz, sevenlerin bir türlü kavuşamadığı ve çoğu zaman mutlu son ile bitmeyen dizilere çok benziyor.

Kitabın başında dizi jeneriklerinde gördüğümüz kahramanlar gibi kitabın içindeki kahramanlar tanıtılıyor. Kitaptaki olaylar Verona’da 15. yüzyılda geçiyor.
“Ilık bir yaz akşamında Capuletlerin evinde maskeli bir balo gerçekleşmektedir. Neşeli kahkahalar sarar her yanı. Capuletlerin güzel kızı Juliet salonun bir köşesinde maskesini çıkararak dinlenir. Danstan kırmızılaşmış yüzü onu daha güzel göster etraftakilere. Salonda bir genç ona hayranlıkla bakar, gözünü Juliet’den alamaz.  Bu güzel kadını daha yakından görmek için ona doğru ilerler. Maskesini çıkarır. Yakından Juliet gözüne daha da güzel görünür. Ona yaklaşır, usulca elini tuttar. Juliet’in kahverengi güzel gözleri, genç adama hayretle bakar. Juliet’in elini tutan ona ilk görüşte âşık olan Montague ailesinin oğlu Romeo’dur.”

Romeo ve Juliet, birbirine düşman olan iki ailenin çocuklarıdır. Karşılaştıkları ilk anda âşık olmuşlar ve böylece kavuşamama öyküleri başlamıştır. Juliet, Romeo'ya kavuşmak için ailesini yok saymayı göze alamaz ve kendini yok saymaya karar verir. Böylece rahibin yardımını alarak 2 gün sonra uyanacağı bir zehir içer; herkes onu ölmüş bilecektir. Ancak Romeo döndüğünde Juliet'in cansız gibi yatan bedeneni görünce öldüğünü zanneder ve zehir .çerek kendini öldürür. Juliet kısa bir süre sonra uyanır. Romeo’yu terde elinde zehir şişesiyle görür. Romeo’nun belindeki hançeri alarak kendi kalbine saplar. İki aşığın ölümüyle aileler arasındaki nefret de ölür. Acı aileleri birleştirir. Aileler Romeo ve Juliet’in birlikte gömülmesine karar verir. Mezarlarının üstüne heykelleri yaptırılır. Heykelin kaidesinde şu sözler yazar;
“Daha acıklı öykü yoktur, bu talihsiz öyküsünden Romeo ve Juliet’in…”


Okunması çocuklar için zor olan metinler, çok akıcı bir şeklide, özünden bir şey kaybettirilmeden öykü uyarlaması haline getirilen 8 yaş ve üstünde olan herkesin keyifle okuyacağı Çocuklar için Shakespeare kitapları okuyucularını bekliyor. Shakespeare yeni okumaya başlayanlara, annelere babalara herkese önerilir.

Kitap Adı: Romeo ve Juliet
Resimleyen: Tony Ross
Çeviren: Sibel Hüseyinca Onmuş
64 sayfa

Aydın İleri
aydinileri@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder